Polityka prywatności i Polityka Cookies

Kim jesteśmy

Adres naszej strony internetowej to: https://www.infopowiat.pl. Strona prowadzona i administrowana jest przez Mateusza Pawłowskiego. Wszelkie pytania, uwagi i zastrzeżenia można kierować do nas poprzez formularz kontaktowy.

Jakie dane osobiste zbieramy i dlaczego je zbieramy

Poniżej możecie zapoznać się z danymi jakie możemy, ale nie musimy zbierać.

  • Komentarze

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj. Po zatwierdzeniu komentarza Twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Każdorazowo dodając komentarz w naszym serwisie zostaniesz poproszony o wyrażenie niezbędnych do publikacji zgód („Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu w celu i zakresie niezbędnym do realizacji niniejszego zgłoszenia. Wyrażam zgodę na powiązanie mojej wypowiedzi z podanym przeze mnie adresem email”).

  • Media

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

  • Formularze kontaktowe

Informacje przesyłane poprzez formularz kontaktowy, włącznie z Twoim adresem mailowym są przechowywane na potrzeby obsługi klienta przez czas nieokreślony. Nie przekazujemy ich podmiotom trzecim, a także nie wykorzystujemy w celach marketingowych.

  • Osadzone treści z innych witryn / udostępnianie materiałów

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły, mapy, przyciski udostępniania itp.) oraz przyciski umożliwiające udostępnienie danego materiału w serwisie zewnętrznym (np. udostępnienie materiału na Facebooku czy Twitterze przez dedykowany przycisk). Osadzone treści bądź przyciski udostępniania z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować Twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

Osadzanie filmików YouTube – Google Dublin, Google Ireland Ltd., Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland, fax: +353 (1) 436 1001, Polityka prywatności Google;

Osadzanie Map Google – Google Dublin, Google Ireland Ltd., Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland, fax: +353 (1) 436 1001, Polityka prywatności Google;

Udostępnianie Google+ – Google Dublin, Google Ireland Ltd., Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland, fax: +353 (1) 436 1001, Polityka prywatności Google;

Osadzanie/Udostępnianie Twitter – Twitter International Company, c/o Trust & Safety – Legal Policy, One Cumberland Place, Fenian Street, Dublin 2, D20 AX07, Irlandia, fax: 1-415-222-9958, Zasady Twittera, Polityka prywatności, Zgłaszanie naruszeń;

Osadzanie/Udostępnianie Facebook – Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2 Ireland, Standardy Społeczności, Zasady dotyczące danych, Zasady dotyczące plików cookiesRegulamin, Polityka prywatności Facebook Lead Ad, Kontakt z inspektorem danych;

Osadzanie/Udostępnianie Instagram – Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2 Ireland, Zasady dotyczące danych, RegulaminKontakt z inspektorem danych.

Osadzone treści jak filmiki z YouTube, wpisy lokalnych polityków z Twittera itd. pozwalają przedstawić możliwie jak najszerszą ofertę dotyczącą aktualnych wydarzeń z naszej okolicy. Zaś dzięki możliwości udostępniania materiałów przez Facebooka, Twittera itp. dajemy możliwość dyskusji i dzielenia się materiałami w sieciach społecznościowych.

  • Statystyki serwisu – Google Analytics

Do analizy statystycznej odwiedzin naszego serwisu wykorzystujemy narzędzie Google Analytics (Google Inc). Google Analytics wykorzystuje pliki Cookies, czyli Ciasteczka, które są plikami tekstowymi zapisywanymi na Twoim komputerze. Dzięki nim jesteśmy w stanie analizować sposób korzystania przez Ciebie z naszego serwisu, co pozwala nam na regularne usprawnianie jak i uatrakcyjnianie oferty.

Przy zbieraniu danych statystycznych korzystamy z Anonimizacji adresów IP, ale ograniczyć zbierane dane i uniemożliwić Twoją identyfikację (przeczytaj więcej o Anonimizacji IP).

Jeżeli jednak nie życzysz sobie anonimowego zbierania danych na temat swojej aktywności w naszym serwisie to zapoznaj się proszę z możliwością zablokowania kodu Google Analytisc. Sprawdź dodatek blokujący kod GA.

Dostawcą zewnętrznym usługi Google Analytics jest Google Dublin, Google Ireland Ltd., Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland, fax: +353 (1) 436 1001. Najważniejsze informacje odnoście dostawcy: Warunki korzystania; Prywatność i bezpieczeństwo danych oraz Polityka prywatności Google.

  • Logi serwera

Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL.

Ponadto zapisowi mogą podlegać: Czas nadejścia zapytania, Czas wysłania odpowiedzi, Nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP, Informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP, Adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik, Informacje o przeglądarce użytkownika, Informacje o adresie IP.

Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony. Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

Dostawcą zewnętrznym usługi hostingowej jest OVH sp. z o.o., ul. Swobodna 1, 50-088 Wrocław, KRS: 0000220286;Polityka ochrony danych osobowych OVH.

Cookies

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu email i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku.

Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę.

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

Plus coś więcej!

Z kim dzielimy się danymi

Twoje dane osobowe ujawniamy w wymaganym zakresie organom administracji państwowej, uprawnionym do tego z mocy prawa (np. policja, prokuratura).

W różnych aspektach prowadzenia tego serwisu polegamy na różnych wyspecjalizowanych firmach, które mogą, a czasami muszą mieć dostęp do niektórych Twoich danych osobowych. Są nimi:

–    OVH – Dostawca hostingu (OVH sp. z o.o., ul. Swobodna 1, 50-088 Wrocław, KRS: 0000220286;Polityka ochrony danych osobowych OVH);

–    Google Analytics – Dostawca statystyk (Google Dublin, Google Ireland Ltd., Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland, fax: +353 (1) 436 1001. Najważniejsze informacje odnoście dostawcy:Warunki korzystania; Prywatność i bezpieczeństwo danych oraz Polityka prywatności Google.)

Jak długo przechowujemy Twoje dane

Jeśli zostawisz komentarz, jego treść i metadane będą przechowywane przez czas nieokreślony. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji.

Dla użytkowników którzy zarejestrowali się na naszej stronie internetowej (jeśli tacy są), przechowujemy również informacje osobiste wprowadzone w profilu. Każdy użytkownik może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje osobiste w dowolnej chwili (nie licząc nazwy użytkownika, której nie można zmienić). Administratorzy strony również mogą przeglądać i modyfikować te informacje.

Pliki Cookies przechowujemy do 12 miesięcy; dane analityczne przechowujemy do 26 miesięcy od ostatniej wizyty w serwisie.

Jak chronimy Twoje dane

W tej części należy wyjaśnić środki podjęte w celu ochrony danych użytkownika. Może to obejmować środki techniczne – takie jak szyfrowanie, środki zabezpieczające – takie jak dwuskładnikowe uwierzytelnianie, oraz środki osobowe – takie jak pracownicy przeszkoleni w ochronie danych. Jeśli przeprowadzono ocenę wpływu na prywatność można tutaj o niej wspomnieć.

Jakie masz prawa do swoich danych

Jeśli masz konto użytkownika albo dodałeś komentarze w tej witrynie, możesz zażądać dostarczenia pliku z wyeksportowanym kompletem twoich danych osobistych będących w naszym posiadaniu, w tym całość tych dostarczonych przez ciebie. Możesz również zażądać usunięcia przez nas całości twoich danych osobistych w naszym posiadaniu. Nie dotyczy to żadnych danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa.

Pod tym adresem możesz poprosić o dostęp do Twoich danych.

Prośbę o eksport bądź usunięcie swoich danych możesz zainicjować poprzez formularz kontaktowy. Wiadomość z prośbą musi jasno określić adres email, którego użyłeś do rejestracji w serwisie. Po otrzymaniu takiego zgłoszenia otrzymasz automatycznie na swój adres email prośbę o potwierdzenie chęci eksportu bądź usunięcia danych. Po potwierdzeniu żądana czynność zostanie niezwłocznie wykonana.

Pod tym adresem możesz sprawdzić i zmienić swoje ustawienia prywatności.

Pamiętaj, że masz prawo wniesienia skargi do organu nadzoru (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych) w przypadku gdy uznasz, że przetwarzanie przez nas danych narusza obowiązujące przepisy (w szczególności RODO/GDPR).

W razie wszelkich pytań zapraszamy do kontaktu.